Ulrike Nagel op Radio 1: Bureau Buitenland – Kinky Mutti Merkel

Je loopt een nachtclub binnen en je ziet ineens Angela Merkel in een wel heel pikante outfit. In Berlijn kijken ze daar niet raar van op. In de extravagante Berlijnse nachtclub KitKatClub zijn kunstwerken te vinden van de ex-bondskanselier die door de kunstenaar is omgedoopt tot het boegbeeld van seksuele vrijheid, vertelt Duitsland-kenner Ulrike Nagel in Bureau Buitenland.

VPRO Bureau Buitenland
Logo VPRO Bureau Buitenland
Ulrike Nagel op Radio 1 over de Kitkatclub in Berlijn.

“Het is een vrij extravagante club. Je kan er dansen, maar ze hebben ook een sauna, een zwembad en een kinky kelder, dus je hebt een idee hoe het er daar aan toe gaat”, beschrijft Nagel. En daar zijn nu bijzondere t-shirts, jurkjes en foto’s te koop waarop Angela Merkel in een latexkostuum als kinky Merkel staat afgebeeld.

Mutti Angela Merkel -- Photo by Alejandro Berlino - Artist on April 19, 2023.
Mutti Angela Merkel — Photo by Alejandro Berlino – Artist on April 19, 2023.

Vriendelijke mama-look

De kunstwerken komen van de in Berlijn gevestigde Spaanse kunstenaar Alejandro Berlino. Volgens eigen zeggen heeft de kunstenaar Merkel gekozen omdat ze een wereldwijd bekende politicus is met een sterk charisma en een vriendelijke mama-look. Het extreme contrast sprak hem aan. Aan de ene kant de serieuze politicus, aan de andere kant de fetisjcultuur. Die fetisjcultuur is op zichzelf een symbool van vrijheid, en Mutti Merkel, als zijn perfecte muze, is een manier om die vrijheid te eren.

Volgens Nagel is het niet de eerste keer dat Merkel onthullend in het nieuws is gekomen. “Haar mode was eigenlijk altijd hetzelfde. Dezelfde jasjes, in verschillende kleuren. Met een klein uitstapje in 2008. Naar de opera in Oslo droeg ze een jurk die nogal diep uitgesneden was. De foto van haar decolleté is beroemd geworden, maar voor zover bekend heeft ze nooit meer zoveel bloot laten zien. De schilderijen moet je dan ook vooral zien als iets wat ze dus ook zijn: kunst.”

Video van de KitKatClub in Berlin
VPRO Radio 1 - Bureau Buitenland met Tim de Wit en Sophie Derksen

In Bureau Buitenland hoor je internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen, van maandag tot en met vrijdag van 13.30 tot 14.00 uur. Presentatoren: Sophie Derkzen en Tim de Wit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *