Op VRT Radio 1: Verkiezingen in Duitse deelstaat Brandenburg – “Nek-aan-nekrace tussen stabiele SPD en extreem rechtse AFD”

Ulrike Nagel op VRT Radio 1 over de verkiezingen in Brandenburg.

In de Duitse deelstaat Brandenburg zijn op 22 september verkiezingen. “Het belooft een nek-aan-nekrace te worden tussen de SPD, die al 30 jaar lang daar een minister-president heeft, en tussen het extreems rechtse AFD.”
Luister naar journalist en Duitsland-kenner  Ulrike Nagel in gesprek met Jan van Delm op de Vlaamse radio.

De sociaaldemocratische partij SPD is volgens de exitpolls de grootste partij geworden tijdens de verkiezingen in de Oost-Duitse deelstaat Brandenburg. De extreemrechtse Alternative für Deutschland (AfD) volgt op de voet.
De SPD staat volgens de exitpolls op 30,7 tot 30,9 procent van de stemmen. De extreemrechtse AfD volgt met 29,4 procent van de stemmen. In de peilingen lag de AfD juist op kop en lag de partij van bondskanselier Olaf Scholz daar kort achter.

Verkiezingen in de Duitse staat Brandenburg 2024
Verkiezingen in de Duitse staat Brandenburg 2024

De AfD is weliswaar de tweede partij geworden, maar zal in de oppositie belanden. De andere partijen willen niet met haar samenwerken. De AfD in Brandenburg wordt door de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz als mogelijk extreemrechts gezien, een zogenoemde Verdachtsfall, waarmee de dienst extra bevoegdheden heeft de partij in de gaten te houden. Meerdere AfD-parlementsleden in Brandenburg gelden als extreemrechts, onder wie lijsttrekker Hans-Cristoph Berndt.

Kaart van de Duitse deelstaat Brandenburg.
Kaart van de Duitse deelstaat Brandenburg.

VRT Radio 1 link

Logo VRT Radio 1 De Ochtend

De Ochtend is een radioprogramma over actualiteit dat loopt op de Vlaamse publieke radiozender Radio 1. De Ochtend wordt uitgezonden op werkdagen van 6 uur tot 9 uur. Het programma bestaat vooral uit reportages, bijdrages van medewerkers in Vlaanderen en correspondenten in het buitenland en live interviews, aangevuld met veel muziek.

Geef een reactie