Radio 1 Bureau Buitenland: extreemrechtse AfD in de problemen door foute memes

De extreemrechtse AfD komt doorgaans in het nieuws door het beleid van de partij. Nu komt het door een gestolen meme, met… spelfouten.

Duitslandkenner Ulrike Nagel vertelt het aan presentator Sophie Derkzen.

Ulrike Nagel op Radio 1, VPRO Bureau Buitenland

Het gaat om een tekening van twee vrouwen, vertelt Nagel over de meme. ”Links staat een somber kijkende vrouw. Ze heeft een te kort shirt aan en de armen over elkaar, met de tekst ‘moderne feministe’. En rechts daarvan staat een blonde en slanke dame in een lichtblauwe jurk, met een bundel in haar armen dat een baby moet voorstellen.”

Daaromheen staan er teksten die de vrouwen moeten karakteriseren. “Bij de linker vrouw staat dan bijvoorbeeld dat ze onverzorgd is, op 22-jarige leeftijd al drie keer abortus heeft gepleegd, daar trots op is en steeds nieuwe relaties heeft.” De rechter vrouw is het toonbeeld van hoe de AFD zou willen dat vrouwen zijn. “Slank, zet haar kinderen en gezin op de eerste plaats en heeft een gezond ego door een natuurlijke huid. Dat staat er echt!” Er boven staat ‘Die traditionelle Frau’. “De hele meme is overgenomen van een Amerikaanse versie, die ook door rechtsextremistische partijen is verspreid een aantal jaren geleden.”

De Instagram-post op het account van de AFD Sachsen is kort na publicatie weggehaald. ”Deze denigrerende tekeningen met ook nog eens heel wat spelfouten, maakte dat deze post als een lachertje rond ging op Twitter. Er is met veel humor gereageerd op het internet.”

Een van die reacties was: ‘waarom draagt die vrouw een zuurdesembrood bij zich?’. Ook waren er kritische opmerkingen over de inhoud, vertelt Nagel. ”De keurige vrouw op rechts is een soort toonbeeld van de arische moeder is die onder Hitler propagandistisch naar voren werd geschoven.”

De instagram-post van AFD Sachsen
De betreffende instagram-post van AFD Sachsen

Geef een reactie