Op Radio 1: Bureau Buitenland – “Romeo en Julia-taferelen in de Berlijnse senaat”

Liefdesrelaties op de werkvloer zijn het onderwerp van gesprek in Berlijn. Daar heeft de burgemeester net bekend gemaakt dat hij een relatie heeft met zijn wethouder van Onderwijs. De Berlijners raken er niet over uitgepraat. Maar nu is de vraag of dit eigenlijk wel mag, vertelt Duitslandkenner Ulrike Nagel in Bureau Buitenland.

Ulrike Nagel op Radio 1 over Romeo en Julia taferelen in de Berlijnse senaat
Beluister het item Bureau Buitenland – “Romeo en Julia-taferelen in de Berlijnse senaat” als MP3

Roddels en regels

Een tijdje geleden berichtte een aantal kranten voor het eerst over een mogelijke relatie tussen Wegner en Günther-Wünsch, vertelt de Duitslandkenner. Kai Wegner is sinds mei vorig jaar burgemeester van Berlijn en Katharina Günther-Wünsch is sindsdien ook wethouder voor Onderwijs in de Berlijnse Senaat, het Berlijnse college van burgemeester en wethouders. “Beiden gaven aanvankelijk geen commentaar op de geruchten. Maar al snel werd bekend dat Wegner en zijn nu ex-vrouw uit elkaar gingen.” Nagel vertelt dat er daarna wederom veel vragen op doken in de media. “Dus toen hebben zij het nieuws alsnog bevestigd.” Maar nu is de vraag of dit eigenlijk wel mag, vertelt Nagel.

Ulrike Nagel op Radio 1 over Romeo en Julia taferelen in de Berlijnse senaat
Ulrike Nagel op Radio 1 over Romeo en Julia taferelen in de Berlijnse senaat

Belangenconflicten

“Er blijken geen formele regels hiervoor te zijn, dus het antwoord op dit vraagstuk is voorlopig: Het kan wél. Alleen zijn de zorgen over belangenconflicten niet meteen uit de wereld”, aldus Nagel. Ze legt uit dat dit koppel van dezelfde partij zijn, de CDU, maar nog steeds zijn er zorgen over belangenconflicten. “Wat doe je als je ruzie krijgt binnen de Senaat ondanks dat ze bij dezelfde partij horen.” De journalist vertelt dat ze erachter zijn gekomen dat er géén formele regels zijn binnen de Senaat voor zo’n situatie. “Hier zijn binnen de bestuurslichaam wel vragen over, maar het stel heeft beloofd om werk en privé gescheiden te houden.”

Ulrike Nagel in de Radio-1 studio
Ulrike Nagel in de Radio-1 studio

Nieuwe regels

Op sociaal media kon je veel kritische reacties lezen. Ook de Senaat ging over deze situatie nadenken, en nu zijn er dus ook nieuwe regels gemaakt, vertelt Nagel. Mocht er toch een conflict zijn, dan gaat de burgemeester zich daar niet zelf mee bemoeien, maar zijn plaatsvervanger, de locoburgemeester. “Die is de wethouder van financiën en moet dan gaan bemiddelen. En als het een financiële kwestie is, dan wordt het stokje ook weer overgedragen naar nog een andere wethouder. Dat is dan Franziska Giffey, zij is de vorige burgemeester van Berlijn.” Maar de kenner vertelt dat dit voor sommigen niet genoeg is. “De anti-corruptieorganisatie Transparency Duitsland wil die regels ook juridisch laten vastleggen, een soort compliance-regeling die tot nu toe alleen in het bedrijfsleven bestaat.”

NPO Radio 1 link

Wegner en Günther-Wünsch
Wegner en Günther-Wünsch
VPRO Radio 1 - Bureau Buitenland met Tim de Wit en Sophie Derksen

In Bureau Buitenland hoor je internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen, van maandag tot en met vrijdag van 13.30 tot 14.00 uur. Presentatoren: Sophie Derkzen en Tim de Wit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *