Op Radio 1: Bureau Buitenland – Opnieuw grote overstromingen in Duitsland

Speel video af: Ulrike Nagel vertelt in de studio bij Tim de Wit over de overstromingen in Zuid-Duitsland.

Voor de tweede keer in drie jaar kampt Duitsland met grote overstromingen. Na onophoudelijke regen in Beieren en Baden-Württemberg braken meerdere dammen door en dorpen in de regio worden vandaag geëvacueerd. De schade is weer enorm. in Duitsland staat de Jahrhundertflut van 2021, nog maar drie jaar geleden in de Eiffel, nog in het geheugen gegrift. En toch staan er weer straten blank, breken dijken door en moeten mensen huis en haard verlaten op zoek naar hoger gelegen gebieden. Is Duitsland voldoende voorbereid op de toenemende dreiging van hoogwater ten gevolge van klimaatverandering? En wat is er geleerd van de catastrofale overstromingen in het Ahrdal van 2021? Te gast is journalist en Duitslandkenner Ulrike Nagel.

Er zijn opnieuw twee mensen omgekomen door de watersnood in Zuid-Duitsland. In een huis in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg zijn lichamen van een man en een vrouw aangetroffen. In totaal zijn zeker vier personen omgekomen.
Hulpdiensten hebben de lichamen aangetroffen bij het leegpompen van een kelder in de Duitse plaats Schorndorf. Die kelder was vanwege het noodweer volgelopen met water.

Het gaat om een 84-jarige vrouw en haar 58-jarige zoon, die volgens getuigen hadden geprobeerd de kelder leeg te pompen. De precieze omstandigheden zijn nog onduidelijk.

Eerder vonden hulpdiensten al het lichaam van een 43-jarige vrouw in de plaats Schrobenhausen, ten noorden van München. Zaterdagavond kwam een 42-jarige brandweerman om toen hij een familie uit een bungalow probeerde te redden in Pfaffenhofen. In die plaats brak zondag een dam van de rivier de Paar door.

Het dodental loopt mogelijk nog verder op. Zo wordt een 22-jarige brandweerman vermist in Beieren. Zijn vaartuig kapseisde. De zoektocht naar de man moest gestaakt worden vanwege het hoge water en de sterke stroming.

Water breekt door geluidswand langs weg in Duitsland
Duitse weerdienst waarschuwt opnieuw voor zwaar onweer en regen
De waterstanden in verschillende rivieren en beken in de deelstaten Beieren en Baden-Württemburg zijn extreem hoog na de zware regenval van afgelopen weekend. De situatie is in de nacht van zondag op maandag in veel gebieden achteruitgegaan.

De Duitse weerdienst heeft bovendien een nieuwe waarschuwing afgegeven voor stevige onweersbuien met zware regenval op maandag. Dat geldt vooral voor het zuiden en het oosten van het land.

De Beierse premier Markus Söder verwacht bovendien dat de overstromingen nog tot woensdag of donderdag zullen duren. Ook als de regen eenmaal stopt, blijft het hoge waterpeil nog een tijd gevaarlijk, benadrukt Söder.

Vanwege het weer zijn honderden inwoners geëvacueerd die ingesloten dreigden te raken door het water. Verschillende dammen zijn doorbroken door de regen. Daarnaast treden er lokale stroomstoringen op vanwege de overstromingen.

Ulrike Nagel op Radio 1 over overstromingen in Duitsland.
Ulrike Nagel telefonisch op Radio 1 in gesprek met Tim de Wit

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz bracht maandag een bezoek aan de getroffen plaats Reichertshofen in Beieren. Scholz zei dat de watersnood geen losstaand incident is. “We mogen de taak om de door de mens veroorzaakte klimaatverandering een halt toe te roepen niet verwaarlozen”, zei hij. De overstromingen zijn volgens de bondskanselier een duidelijke waarschuwing.

Klimaatadviseurs van de Duitse overheid waarschuwden maandag dat Duitsland de eigen klimaatdoelen voor 2030 niet lijkt te gaan halen.

NPO Radio 1 link

VPRO Radio 1 - Bureau Buitenland met Tim de Wit en Sophie Derksen

In Bureau Buitenland hoor je internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen, van maandag tot en met vrijdag van 13.30 tot 14.00 uur. Presentatoren: Sophie Derkzen en Tim de Wit

Geef een reactie