Op Radio 1: Oost-Duitsers geven rode kaart aan regeringscoalitie

Ulrike Nagel in de studio van Radio 1 in gesprek met Sophie Derkzen over de Duitse verkiezingen.

De AfD is de grootste geworden in de Duitse deelstaat Thüringen. Ook in het aangrenzende Saksen scoorde de rechts-radicale partij een monsterzege, waar het als tweede is geëindigd. De links-populisten onder leiding van politicus Sahra Wagenknecht maken ondertussen ook een opmars. Bondskanselier Scholz noemt de uitslag van de deelstaatverkiezingen ”bitter”: de regeringspartijen hebben flink ingeleverd. Duitsland-kenner  Ulrike Nagel praat met Sophie Derkzen op Radio 1 over de onvrede van de Oost-Duitsers en de roep om verandering. 

De Alternative für Deutschland (AfD) is volgens de exitpoll de grootste partij geworden tijdens de verkiezingen in de Oost-Duitse deelstaat Thüringen. In Saksen is het een nek-aan-nekrace met de christendemocratische CDU.
In Saksen staat de AfD op 30 procent en de CDU op 31,5 procent van de stemmen.

De verkiezingen in twee Oost-Duitse deelstaten zijn zondag uitgelopen op een historische winst voor de extreemrechtse AfD. De nationale regeringspartijen zijn weggevaagd. Het democratische midden in Duitsland volgt de verkiezingen met angst en beven; volgend jaar zijn de nationale verkiezingen.

Ulrike Nagel in de studio van Radio 1 in gesprek met Sophie Derkzen over de Duitse verkiezingen.
Ulrike Nagel op NPO Radio 1 Bureau Buitenland

In Thüringen ging de AfD vanochtend al ruim aan kop in de peilingen. De partij kreeg volgens de exitpoll 30,5 procent van de stemmen; de christendemocratische CDU bleef daar onder met 24,5 procent.

De regeringscoalitie van de sociaaldemocratische bondskanselier Olaf Scholz lijdt in beide deelstaten een gevoelige nederlaag. Zijn SPD haalt zo’n 6,6 procent van de stemmen in Thüringen en 7,8 procent in Saksen. De Groenen stevenen af op respectievelijk 4 en 5,2 procent, terwijl de liberale FDP in geen van beide deelstaten de kiesdrempel heeft gehaald. Zij kwamen niet verder dan zo’n 1 procent van de stemmen.

NPO Radio 1 link

VPRO Radio 1 - Bureau Buitenland met Tim de Wit en Sophie Derksen

In Bureau Buitenland hoor je internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen, van maandag tot en met vrijdag van 13.30 tot 14.00 uur. Presentatoren: Sophie Derkzen en Tim de Wit

Geef een reactie