De villa van Joseph Goebbels staat midden in een bos bij Wandlitz. Het terrein is eigendom van de stad Berlijn en raakt in verval. De gemeente vreest sloop en heeft nu opgeroepen tot een moratorium. De gebouwen staan leeg, maar desondanks kosten ze elk jaar heel veel geld.
Ulrike Nagel vertelt erover in het actualiteitenprogramma EenVandaag. Dit wordt dagelijks uitgezonden tussen 16.00 uur en 17.00 uur op NPO Radio 1. De presentatie is in handen van Suzanne Bosman en Lammert de Bruin.
Liefdesnest van Goebbels
De sloop van de villa van Joseph Goebbels, één van de naaste vertrouwelingen van Adolf Hitler, is onderwerp van gesprek. De vastgoedbeheerder die er namens de stad zeggenschap over heeft, vindt een herstel van het terrein en de bijbehorende panden veel te duur.
Het herenhuis van 30 woon- en 40 dienstvertrekken met een bunker en een bioscoop ligt bij de Bogensee, zo’n 40 kilometer ten noorden van de Berlijnse binnenstad. Het werd het “liefdesnest” van Joseph Goebbels genoemd omdat hij er tijd doorbracht met zijn maîtresses. Na de oorlog werd het complex overgedragen aan de FDJ, de Freie Deutsche Jugend (Vrije Duitse Jeugdbond). Die maakte er een opleidingscentrum van. Er kwam ook een kleuterschool in, een supermarkt, een kapper en een woning voor het staatshoofd van de DDR, Walter Ulbricht. Sinds de eeuwwisseling staat het hele complex leeg. Het onderhoud kost jaarlijks honderdduizenden euro’s, eenmalige uitgaven van enkele miljoenen niet meegerekend.
Volgens de vastgoedbeheerder zou een restauratie van de gebouwen en het terrein zo’n 350 miljoen euro kosten. Er is geen watervoorziening meer en ook geen elektriciteit, alles zou opnieuw moeten worden aangelegd om de gebouwen te kunnen benutten. Alleen al de reparatie van de daken zou meer dan één miljoen euro kosten. Geld van de belastingbetaler en daarom wil de beheerder dat ook niet uitgeven en in plaats daarvan alles laten slopen.
De gemeente Wandlitz is tegen – zij en een aantal verschillende partijen wil het complex behouden als erfgoed en monument. Een enkele partij heeft de wens uitgesproken om het terrein weer terug te geven aan de natuur. Inmiddels heeft de vastgoedbeheerder drie scenario’s bedacht: De gemeente Wandlitz neemt het terrein over, inclusief de monumenten. De nationale politie zou er dan bijvoorbeeld een trainingscentrum op kunnen richten. Mocht dit om economische redenen niet lukken, dan stelt de beheerder voor om het complex te slopen en er nieuwe bomen te planten. En als derde variant zou de gemeente een financieringsprogramma van het Rijk kunnen aanvragen om het terrein te kunnen gebruiken. Dan moeten ook de deelstaten meebetalen. Nu is het areaal nog eigendom van de deelstaat Berlijn, maar die wil het kwijt. Wordt vervolgd. (bron: rbb24.de)